Lokalne firmy

Wejście Polski do Unii Europejskiej z jednej strony mocno nas otworzyło na doświadczanie tego, co nowe, inne, co do tej pory było nam nieznane, z drugiej jednak, także dzięki specjalnym unijnym programom, zaczęliśmy doceniać lokalność: jej niepowtarzalny urok oraz wszelkiego rodzaju produkty o chronionym pochodzeniu, które są charakterystyczne dla konkretnych miejsc i tylko i wyłącznie tam powstają. Mimo że tak narzekamy na ujednolicanie wszystkiego przez Unię paradoksalnie stanie się jej członkiem sprawiło, że wszelkiego rodzaju rodzinne biznesy, zwłaszcza te dotyczące wytwarzania regionalnych produktów, bardzo zyskały na znaczeniu: dzięki specjalnym dotacjom i programom wiele podupadających nieco firm, które z dziada pradziada zajmowały się wytwarzaniem konkretnych towarów, na nowo mogło rozkręcić swój biznes.

 

Różnorodność w cenie

 

Może właśnie dlatego, że tak się dąży do tego, żeby wszędzie było tak samo, tak dużą popularnością cieszą się obecnie wszystkie te rzeczy, które są unikatowe, charakterystyczne dla konkretnych regionów świata, które powstają w konkretnym miejscu. Doceniamy zwłaszcza rodzinne firmy produkujące żywność certyfikowaną, którą po prostu się zajadamy i za którą jesteśmy w stanie niemało zapłacić.

 

Zachować swój charakter

 

Prawdziwą sztuką w dzisiejszych czasach jest tak poprowadzić swój biznes, żeby zachować jego prawdziwy charakter, a jednocześnie wpasować się w oczekiwania współczesnego klienta. Warto doceniać działania firm, które mimo nowej sytuacji potrafiły zachować jakość swoich produktów.

2 komentarze

  1. Od lat jeździmy w Beskid Wyspowy i z przyjemnością obserwujemy rozwój rodzinnej firmy produkującej sery, panie Janku pozdrawiam!

  2. Dla mnie pracowanie z rodziną to nic nowego, na Śląsku prawie każdy chłopak był górnikiem jak jego tata

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *